Zo ga je lekker verantwoord uit eten
Kun jij ook zo genieten van lekker eten buiten de deur? Heerlijk! Wel staat uit eten gaan bekend als een dure hobby. Zeker als je uit eten de eerste gang laat zijn van een avondje dansen of naar de bioscoop! Met onderstaande tips combineer je een goedgevulde maag met een niet tot op de cent geplunderde rekening.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Om te beginnen doe je er goed aan om het internet op te gaan. Zo kom je tot de ontdekking dat bepaalde restaurants heel voordelige aanbiedingen hebben op specifieke dagen. Vaak zijn dat de eerste dagen van de week. Logisch, dan is het relatief rustig in een restaurant. Een bijkomend voordeel is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over mogelijk geen plek kunnen bemachtigen! Hiermee samenhangend bieden vele restaurants speciale acties aan via kortingssites zoals Groupon en Socialdeal. Houd deze in de gaten! Het kan je vele euro’s voordeel opleveren. Ook interessant is het concept ‘all you can eat’. Steeds meer restaurants – afgekeken van hun sushi-collega’s – bieden kleine gerechtjes aan, die veelal aantrekkelijk zijn geprijsd. Zeker als het wordt aangeboden in de vorm van ‘all you can eat’! Dan mag je – tegen een vooraf afgesproken prijs – zoveel eten als je wilt.
Van de kaart afwijken
Wat van de kaart afwijken is zo gek nog niet. Een goed voorbeeld hiervan is een voorgerecht opwaarderen naar een hoofdgerecht. Dan kun je denken aan een carpaccio of salade. Voor het beetje extra – dat het een hoofdgerecht maakt – rekent men naar verhouding niet zoveel als voor een gemiddeld hoofdgerecht. Zeker als je niet veel trek hebt, is dit een prima oplossing. Je kunt er ook voor kiezen om het voorgerecht te skippen; bestel dan wat extra groenten of frietjes bij het hoofdgerecht. Natuurlijk zal men hiervoor iets in rekening brengen, maar niet zoveel als een voorgerecht. Steeds gebruikelijker – in elk geval bij nagerechten – is het om samen te delen. Dan kies je samen één (na-)gerecht uit en vraag je om een extra bord met bestek. Het is vaak een kwestie van gewoon doen. Wie niet waagt, die niet wint!
‘Kan ik u nog even bijschenken?’
Deze vraag klinkt je vast als muziek in de oren. Dat wijntje of glas bubbels smaakt extra lekker als het voor je wordt ingeschonken. Houd er wel rekening mee dat die glazen op de rekening worden bijgeschreven. Misschien kun je die drankjes beter afwisselen met een glas water. Vraag gerust om een glas – of karaf – kraanwater. Hoewel men liever een fles mineraalwater voor je openmaakt, zal men toch overstag gaan als je op kraanwater aandringt. Het scheelt je al snel vier euro. Ook glazen frisdrank of sterke drank tikken flink door op de rekening. Je doet er verstandig aan om die niet te nemen als je gaat uit eten. Wees ook alert op schaaltjes brood of amuses, die zo op tafel worden gezet. Je gaat er vanuit dat je deze krijgt aangeboden. De kans bestaat dat deze ‘hapjes van het huis’ gewoon voor jouw rekening zijn. Check het even op het moment dat je ze krijgt voorgeschoteld.
Nog meer bespaartips
Na het nagerecht laten we ons vaak nog een kopje koffie of thee aansmeren. Dat kun je ook thuis drinken. Net zo gezellig! Meer concreet bespaar je dan – uitgaande van één kopje koffie en één kopje thee – al snel vijf euro.
In het kader van ‘alle beetjes helpen’ is het zeker de moeite waard om het eens buiten de centra te zoeken. Net als op vakantie is het ook in Nederland zo dat er in de zijstraatjes of buitenwijken van een stad leuke restaurantjes zijn gehuisvest. De eigenaren hoeven maandelijks minder huur te betalen, hetgeen je terugziet in de prijzen op de menukaart. Informeer eens binnen je kennissenkring; je ontdekt zo heel smaakvolle adressen.
Een ander punt betreft de fooi. Over het algemeen wordt de fooi in Nederlandse restaurants niet bij de rekening opgeteld. Dan kun je 10% aanhouden; niet meer en niet minder.
Een beetje van jezelf…
Je kunt er ook voor kiezen om iets lekkers te halen bij de afhaalchinees. Of om de Surinamer, Italiaan of Japanner iets bij je te laten brengen. Let wel, afhalen is goedkoper. Waar het omgaat is dat je vele euro’s in je portemonnee houdt als je ervoor kiest om niet buiten de deur te eten, maar gewoon thuis. Hierop voortbordurend is het heel aantrekkelijk om een kookclubje in het leven te roepen. Lekker samen koken met vrienden; de ene keer bij jou, de volgende keer bij een ander. Zo kun je elkaar verrassen – en aftroeven – met culinaire hoogstandjes! Én beperk je de kosten tot een minimum. Een bijkomend voordeel is dat je het net zo laat kunt maken als je zelf wilt; je hoeft geen plaats te maken voor een volgende lichting gasten.
Welke keuze je ook maakt, geniet er lekker van. Eet smakelijk!