Helft Nederlanders schaamt zich voor eigen strandlichaam

Maar liefst 48 procent van alle Nederlanders schaamt zich weleens voor zijn of haar strandlichaam. Onder vrouwen bedraagt dit zelfs 61 procent van de ondervraagden. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.325 volwassen Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Meer dan een kwart van de respondenten heeft hierdoor tijdens een vakantie weleens bepaalde situaties, zoals het zwembad of het strand, actief vermeden.


Witte benen, overvloedige beharing en/of een (hang)buikje. Schaam jij je weleens voor hoe je eruitziet in een bikini, badpak of zwembroek? Zo ja, dan ben je niet de enige. Maar liefst 48 procent van de Nederlanders geneert zich weleens voor zijn of haar strandlichaam. Onder vrouwen geldt dit zelfs voor bijna twee op de drie respondenten. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

Figuur 1


De vakantie staat voor de deur, maar je lichaam is nog verre van strandproof, wat doe je? Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van alle ondervraagden weleens fanatiek is gaan sporten en/of diëten om op vakantie, letterlijk en figuurlijk, een mooi figuur te slaan. Utrechters doen dit het vaakst, Zeeuwen en Friezen het minst. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

Figuur 2


De hele dag op je hotelkamer of in je vakantiehuisje blijven hangen, terwijl de rest van je reisgezelschap naar het strand gaat? Maar liefst 27 procent van alle Nederlanders heeft op vakantie weleens het zwembad en/of strand vermeden uit schaamte voor hun strandlichaam. Opvallend genoeg doen vrouwen dit bijna dubbel zo vaak als mannen. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual. 

Figuur 3


Stel: je partner loopt spierwit, graatmager en maar half-geschoren over het strand. Staat het schaamrood je dan op de wangen of kan het je niks schelen? Niet minder dan veertien procent van de ondervraagden heeft zich weleens gegeneerd voor het strandlichaam van zijn of haar geliefde. Overijselaars en Flevolanders schamen zich het vaakst voor hun partner, zo blijkt uit het onderzoek. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

Figuur 4


Het strand of zwembad een keer overslaan omdat je even niet zo lekker in je vel zit, is tot daaraantoe. Maar om nou helemaal niet meer op zonvakantie te gaan? Uit het onderzoek blijkt dat één op de negen Nederlanders weleens bepaalde vakantiebestemmingen heeft vermeden uit schaamte voor hun lichaam. Onder vrouwen bedraagt dit zelfs een zesde van alle respondenten. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

Figuur 5